h1

Parerea mea despre lume

July 9, 2009

Astazi traim intr-o lume in care viteza creierului nostru capata un rol tot mai integru in viata noastra de zi cu zi. Volumul informatiilor la dispozitia oricui a crescut exponential; acu cateva sute de ani inca era un ideal care se putea realiza de a cunoaste tot ce se poate cunoaste – astazi, abia daca reusesc putini sa cunoasca tot ce e de cunoscut din subdomeniul in care activeaza. Si informatia aceasta se dubleaza din an in an.

Creierul nostru nu a fost designat sa stocheze un volum atat de imens de informatii, asa ca, slava ingenuitatii umane, s-a inventat aparatul care a schimbat lumea: computerul.  Prin el putem memora si accesa o sumedenie de informatii cand vrem; prin internet, putem accesa sumedenia de informatii cunoscuta de intregul glob in secunde – libraria Akashica, reala, noi am creat-o cu mainile si inteligenta noastra. Ca sa putem folosi totusi, aceste informatii, trebuie ca si si noi sa fim capabili sa le absorbim, analizam si alegem la o viteza tot mai mare, proportionala cu amplitudinea informatiei cu care lucram.

Bine, pe langa informatii, se poate gasi si arta: carti si poze, poezii – frumusete. Lucruri care le apreciem, care ne mangaie sufletul – cate vrem, cand vrem. Si mai – conexiune! Putem cominca cu oameni de pe cealalta parte a globului fara efort! Prieteniile nu mai sunt limitate de hotare, sufletul isi pierde lanturile corpului si se poate extinde si dezvolta din plin! Din acest punct de vedere, lumea in care traim este aproape ideala. Ceea ce este acum, sau maidegraba, ceea ce era inainte de criza, comparat cu ceea ce fusese in trecutul distant, este o utopie, o utopie care am ridicat-o dar n-am sau n-am fost lasati reusit sa o mentinem.

Pentru existenta aceasta ideala, ceea ce trebuie distrus, in primul rand, este societatea de consum in care traim – unde viteza pe care o antrenam ‘procesorului’ nostru este folosita spre a incuraja continua inecare in sistem: celebritatile, reclamele, revistele mondene, emisiunile de ‘realitate’, ba chiar stirile televizate.

…si ajungem unde am vrut sa ajung cu postul asta.

De ce este orice incercare de a aduce asa ceva in lume este batjocorita? Chiar in colturile de ‘gandire libera’, cum ar fi  – de exemplu – blogurile? De ce este atat de important sa ai haine misto, o blonda anorexica pe umar, o masina noua si o casa imensa? Ambitia de a ‘ajunge sus’ care atunci cand se traduce in ‘ambitia de a profita fara a tine seama de restul lumii’ devine un lucru mizerabil. Samanta este o idee, dar daca nu lucram toti sa o aducem in lume, nu se va schimba nimic.

Vorbeam de utopie. In engleza, expresia ‘pipe dream’ o descrie foarte bine.

Existenta ca si ‘creier fara trup’ pe care o faciliteaza tastatura si monitorul nu poate fi mentinuta daca singura valoare a omului este in cat consuma. Iar tot sistemul asta, creat sa pastreze sus pe cei care sunt deja acolo sus, e intretinuta tocmai de cei care ar avea o putere sa o schimbe. Esti doar impotriva atata timp cat n-ai banii sa iei hainele misto si blonda aia anorexica. Mai rau? Esti marginalizat si exclus din societate daca nu le ai. Nu e conspiratie, nu e un lucru ascuns. Fiecare e atat de pierdut in suferinta propriei sale existente mizere incat nu vede suferinta identica a existentelor tuturor celorlalti. Daca stai sa asculti o conversatie pe autobuz o sa auzi exact aceleasi lucruri care discuta proprii tai parinti si bunici acasa, aceleasi griji care le mananca zilele si ii face sa suspine ‘vai de viata mea…’. Dar naiba daca se vorbeste careva unul cu celelalt, fara o relatie de ‘familie’ (conexiuni accidentale), sa incerce sa-si rezolve vietile impreuna. Suna comunist? Nu te poate forta nici un guvern sa te imprietesti cu altii; frica de minciuna si furt e o umbra care acopera tot. Fiecare o vede, normal ca o vede, o parte din umbra aia e chiar in ei.

Vanitate stupida si emotiile care nu isi au rostul sunt caramidele. Produse secundare hormonale sunt preamarite ca si legi ale naturii. Invataturi care ar trebui sa fie evidente sunt tratate ca si mistere de nedeslusit. Pentru o portie de endorfine in sange, suntem capabili sa sacrificam orice – ba chiar o ridicam pe cel mai inalt pedestal si o numim  ‘iubire’.

heart-blending

Advertisements

One comment

  1. You never told me about this one… :P
    App, imi place articolul, bravo. ^^Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: